Schon über 10.000 zufriedene Kunden
+386 2 883 16 80 Rufen Sie uns zwischen 9 und 15 Uhr an
(0)

Mein Korb

Sie haben keine Artikel im Warenkorb.
Alle Kategorien

Sicherer Einkauf

Ihre Sicherheit steht im Vordergrund

18.000 Produkte +

Große Auswahl, schnelle Zustellung

FACHLICHE BERATUNG

Fachliche Beratung aus erster Hand

Dodatna oprema

Nabor stvari, ki so na voljo v običajni trgovini s kolesi, je lahko kar malce strašljiv. Kaj je hidracijski mehur? Zakaj potrebujete turbo trener? Ali so blatniki res potrebni?

V resnici veliko ljudi z veseljem kolesari v običajnih oblačilih, po možnosti le z nahrbtnikom za prenašanje stvari. Če pa redno kolesarite, bodisi zaradi vzdrževanja kondicije bodisi zaradi vožnje na delo, obstajajo številni kolesarski pripomočki, ki vam lahko olajšajo vožnjo, povečajo varnost. Nekateri pripomočki so nujni, druge je le dobro imeti.

Ključavnica

Ključavnica je nujna, če nameravate kolo pustiti brez nadzora. Žal so nepridipravi nenehno na delu in občasno celo zasledujejo kolesarje, v upanju, da bodo kje pustili kolo. Če svoje kolo sploh puščate na ulici, ga boste morali zakleniti. Na tem področju resnično dobite tisto, kar plačate: dobre ključavnice niso poceni, vendar so najboljše odporne na vse, kar ni električno orodje, zato se bo tat moral ozreti drugam.

Če morate kolo pustiti na ulici ali ga zavarovati doma, je naložba v kakovostno ključavnico majhna cena, da se izognete neprijetnostim zaradi dolgega pešačenja domov in predvsem stroškom novega kolesa.

 

Torbe za prtljago

Z majhno sedlarsko torbo lahko na kolesu prevažate najnujnejše stvari. Kolesarska prtljaga za prevoz stvari na kolesu ponuja veliko možnosti, od preproste sedežne torbe za nujne rezervne dele do celotnega kompleta prtljažnikov in kovčkov z dovolj opreme za prečkanje celin. Kaj je najboljše, je odvisno od vrste kolesarjenja.

Kot pove že ime, je sedalna torba torba, ki se pritrdi na spodnji del sedla. Običajno je kompaktna in se lahko uporablja za prevoz rezervnih delov, ki jih lahko potrebujete v primeru mehanske okvare na cesti.

Vanjo lahko shranite tudi bankovce, če morate opraviti nepričakovan nakup ali če na vožnji pozabite denarnico, in recimo energijski gel. Za vožnjo po mestu si omislite majhen, kompakten nahrbtnik s kompresijskimi trakovi, da bo vsebina stabilna, ali pa kurirsko torbo za na ramo. Nekatere znamke ponujajo kolesarske nahrbtnike z dodatnimi funkcijami, kot so odsevni elementi in točke za pritrditev luči. Prednost torbic na telesu je, da jih zlahka vzamete s kolesa, slabost pa, da se lahko zaradi njih znojite. Če so vaše vožnje daljše, je najbolje, da breme prevzame kolo. Prtljažnik in torbice vam bodo zagotovili veliko prostora za pisarniške potrebščine, nakupe ali celo za vikend izlete.

Če se odpravljate na teren ali vozite kolo, ki nima nosilcev za prtljažnik, vam torbe za kolesarjenje ponujajo veliko nosilnosti in možnost nalaganja opreme v različnih položajih na kolesu.

Vendar pa torbe niso primerne za velike in neprilagodljive predmete.

 

Sprednje in zadnje luči

Kompaktna sprednja luč pogosto zadostuje za vožnjo po mestu na dobro osvetljenih ulicah. Če kolesarite ponoči so luči bistvenega pomena: omogočajo, da ste vidni, in osvetljujejo cesto.

V mestu je okoliške svetlobe verjetno dovolj, zato potrebujete le majhne, dokaj svetle naprave, da vas drugi udeleženci v prometu vidijo, lahko pa jih kombinirate z odsevniki, da povečate svojo prepoznavnost.

Za neosvetljene ceste potrebujete nekaj močnejšega. V zadnjih nekaj letih so se z razvojem izjemno učinkovitih in svetlih diod LED ter litij-ionskih akumulatorskih baterij razvile kompaktne luči, ki imajo neverjetno moč.

Ne pozabite tudi na svetlo zadnjo luč. Visokozmogljive luči so bistvenega pomena za gorsko kolesarjenje, vendar so izjemno koristne tudi pri cestni vožnji po neosvetljenih poteh.

Tudi če je svetilka sposobna oddajati več tisoč lumnov, da zagotovi osvetlitev, podobno dnevni svetlobi, imajo luči navadno več nastavitev, tako da lahko na mestnih cestah izberete manj zmogljivo možnost, da prihranite baterijo in preprečite zaslepljanje drugih udeležencev v prometu.

 

Črpalka, rezervni deli in orodje

Z mini črpalko lahko napolnite pnevmatike na poti. Kot pravijo skavti: "Bodi pripravljen." V majhni sedlasti torbici imejte večnamensko orodje, vzvode za pnevmatike in rezervno zračnico ali dve, da jih boste imeli vedno pri roki, ko jih boste potrebovali. Rezervna zračnica nima smisla, če je ne morete napihniti, zato poskrbite za črpalko ali napihovalnik CO2.

S polnovredno črpalko boste hitreje povečali tlak v pnevmatiki, prednost mini črpalke pa je v tem, da je miniaturna in jo lahko enostavno nosite v torbi, na kolesu ali v žepu dresa.

Večnamensko orodje je bistvenega pomena za popravila na cesti. Če ste cestni kolesar z namenskim zimskim kolesom, je črpalka za okvir vreden dodatek k vaši izvensezonski opremi.

Pri večnamenskem orodju je na voljo veliko možnosti. Nekatera ponujajo osnovna orodja, potrebna za hitre prilagoditve na kolesu, kot je spreminjanje višine sedla ali zategovanje zrahljanih vijakov, druga pa so opremljena za pomembnejša popravila.

 

Blatniki

Z blatniki boste v veliki meri poskrbeli, da boste ostali suhi. Blatniki so vsekakor pomemben sestavni del vsakega vsakodnevnega kolesa. V zadnjem času je malo koles opremljenih z njimi, ker niso videti pretirano privlačni, vendar če nameravate početi kaj več kot le voziti v sončnih dneh, vam bodo blatniki pomagali zadržati škropljenje s ceste. Tudi če je prenehalo deževati, boste presenečeni, kako mokri ste lahko, če je cesta še vedno vlažna. Blatniki bodo tudi zaščitili nekatere dele kolesa in tako podaljšali njihovo življenjsko dobo.

Številna cestna in hibridna kolesa osnovne kategorije imajo na okvirju potrebne nastavke za namestitev blatnikov po celotni dolžini. Namestijo se neposredno na kolo in zagotavljajo celovito zaščito sprednjega in zadnjega dela. Obstajajo tudi blatniki, ki jih je mogoče pritrditi na kolesa brez nosilcev.

 
Zeige merh... Zeige weniger...
Rovando garancija